Ekologiska Anna: Trädgårds Mäsatare- www.ekologiskaanna.se






PRESSEN

Hon skyr alla medel för trädgården
Publicerad 16 augusti 2011 6.30 Uppdaterad 16 augusti 2011 10.372011-08-16 06:30:00

Vellinge.Kemiska bekämpningsmedel är hennes största fiende. För att kunna hjälpa trädgårdsintresserade med att arbeta miljövänligt kräver hon tålamod och passion. Möt Anna Wedeberg – ekologisk trädgårdsmästare.

ARRIE. Hundar skäller och häcksaxar klingar. Anna Wedeberg stiger fram från en rad pilträd som står i hennes trädgård. Hon tar av sig arbetshandskarna och tvättar sina händer. Blicken fixeras på en marktäckning lite längre bort.
– Presenningen kväver ogräset och ska ligga där i några år. Sen kommer gräset att växa riktigt fint, säger hon med omsorgsfull röst.
– Många vill få bort ogräset direkt. De kan inte vänta – allt ska hända explosionsartat, så de använder kemiska ogräsmedel. Men det lakar ur jorden och förstör mikrolivet. Vill man få en fin tomt på ett miljövänligt sätt – då måste man ha tålamod.
För drygt två år sedan bestämde sig Anna Wedberg för att ha en ekologisk profil. Alla former av kemiskt bekämpningsmedel slängdes i sopkorgen. Hon uppmanar nu andra att göra detsamma när hon i sitt arbete gästar privata trädgårdar runt om i Skåne.
– Villaägare står för den allra största användningen av kemiska medel. Naturen skulle må så mycket bättre om alla slutade, säger Anna Wedeberg. Hon har för tillfället semester – men som trädgårdsintresserad är man aldrig ledig, berättar hon med ett leende.
Sydsvenskans besök ger henne en kort paus under ett ihärdigt trädgårdsarbete. Hon bjuder på en liten rundvandring och förklarar att ogräs kan tas bort på många sätt.
– En sak jag ofta säger till folk är att de ska plantera tätt. Jag kommer ofta till trädgårdar där rosor och växter står med flera decimeters avstånd. Då tillåter man ogräset att växa fritt, säger hon. Katten Ansi stryker sig mot mattes ben. Hunden Gösta springer varv efter varv på tomten. Humlor surrar mellan bladen i en lavendelhäck. Anna Wedeberg betraktar sina flygande gäster.
– En del folk stenlägger sin tomt för att den ska vara lättskött. Och så använder de kemiska bekämpningsmedel på det. Men då försvinner hela insektslivet. Människor måste sluta fred med insekterna. Nyckelpigor är mästare på att äta bladlöss. Humlor och getingar är jätteviktiga för pollineringen – den biten försvinner helt om man tar bort växtlivet, säger hon.
Tomten är uppdelad i olika partier. Någon för odling, en annan för växtliv, en tredje för kompostering – och så en sista för avkoppling där kakaoflis pryder marken. Trädgårdsmöblerna har hon snickrat ihop av containerrester. Även trädgårdsverktygen är valda efter miljötänk. Krattorna är av aluminium – de ska hålla länge. Gräsklipparen är svanenmärkt.
– Och så använder jag miljöbensin. Det gör en jätteskillnad. Den är inte alls så frätande som vanlig bensin, säger Anna Wedeberg innan hon återigen lägger sig på knä vid pilträden och återgår till sitt arbete.

Ha inte bråttom: ”Vill man få en fin tomt på ett miljövänligt sätt – då måste man ha tålamod.”
Skaffa kompost: ”Det ger en värdefull jordförbättring. Lägg i matavfall
och mull så sätter du igång ett ordentligt mikroliv.” Plantera växter tätt: ”Annars tillåter man ogräset att växa fritt”.
Använd kakaoflis: ”Det stärker jorden.”
Bra verktyg: ”Köp inte det billiga, utan se till att skaffa dig verktyg som håller länge.”
Kväv ogräset: ”Använd dig av markläggning istället för kemiska bekämpningsmedel som lakar ur jorden.”

Anders Norrman